![](https://gerisoft.hu/wp-content/uploads/2014/09/2014-09-14-18.15.34.jpg)
Addig nézegettem a mindenféle főzős vetélkedőkben a szuflé görcsölést, hogy gondoltam összedobok hirtelen én is egyet. (nem a most futó magyar bénázásra gondoltam, hanem az ennek kapcsán elővett Amerikai mesterszakács sorozatra, abban is visszatérő elem, mint nehéz elem)
Én egy kicsit másképp csináltam, mint a nagy klasszikus recept. Főleg hogy mindenki csak a csoki szufléra gondol. Én meg bármi másra, ami könnyű, habos, és finom 🙂 Lehet sós is, sajttal, édes bármivel, ami süthető…
Hát legyen akkor gesztenye szuflé (legalább jól kipróbáljuk az új sütőt). Kicsit eltértem a szokásos receptektől, így ezt is leírom.
4db szuflé formához a következő adag kell:
- 3db tojás
- 200gr gesztenyepüré
- 3 tasak vaníliás cukor
- 1ek kókuszzsír (vagy vaj)
- 1 teáskanál rizsliszt vagy kukorica liszt (elhagyható, de akkor kockázatosabb)
- 2-3 ek. kókusztej vagy rizstej (síma tej is jó)
A szuflé formákat nagyon kikenjük, aztán még jobban kikenjük, különben beleragad. A sárgáját cukorral és a zsiradékkal kikeverni. Bele a gesztenyemassza, és a kis tej féleség, amennyitől kellemes krém lesz. Ekkor lehet beindítani a sütőt 200 fokra előmelegíteni.
Amíg melegszik a fehérjét felverjük, és belekeverjük a masszába. Megtöltjük a szuflé formákat, és mehet a sütőbe. vízbe állítva lett volna az igazi, de az most nem megoldás ebben a sütőben, ezért középre raktam egy kis pohár vizet, a gőz meglegyen.
kb 15 percig sütjük. A vége felé meg lehet szórni fahéjas porcukorral (én most csak fahéjat szórtam rá.
Akkor jó, ha a közepe még folyik a széle-külseje kezd kérgesedni, és reped. Na akkor az igazi. És mivel ugye 90mp-en belül tálalni kell, vagy összeesik, evés közben mint az olvadt láva égeti szét a szádat belül. Na ez pont olyan lett 🙂
Ebbe egy falást belenyúltam már a közepébe, hogy látszon, milyen szép folyós a közepe.
Nyammi, megettük mindet azon melegében. És mosogatással együtt kb 40 perc az egész.
Ja, a cikk végére beillesztek egy “tipusidegen” képet, hogy miért mindegy nekem, milyen szuflé, ímhol egy erdei gyümölcsös lekváros kivitel nyárról: