+36302147515
2234 Maglód, Lövéte u. 30/4.
08:30 - 16:30

Vákuumfóliázó tesztelése

GeriSoft Stúdió Kft.GeriSoft személyesVákuumfóliázó tesztelése
19 szeptember 2011 Posted by Ábrahám Péter GeriSoft személyes

Jelen cikkünknek aktualitását egy javítás adta.

Történt, hogy partnerünk javítást kért két vákuum fóliázó gépére. Egyikre azonban javtás után panaszkodott, nem az igazi a vákuum erőssége.

Kiszálltunk a helyszínre, átvizsgáltuk a gépet, és ugyan egy kicsit állítottunk a szelepeken, de gyakorlatilag jónak találtuk a gépet.

Tasakba helyezve szerszámokat teszteltük, tökéletes volt a vákuum ereje.

Ez után jött az ügyfél, hogy ő húsféléket tasakol. És lám, a gép nem húz akkora vákuumot. Nézzük csak meg.

És valóban, ugyan légmentes lett a tasak, de nem annyira, mint szilárd terméknél.

Ekkor kezdtem magyarázni, hogy a hús víztartalma hogyan viselkedik a vákuum hatására, de látva, hogy nem igazán sikerült hihetően megmagyarázni, gondoltam, játszunk kicsit. HA már a műszernek nem hiszünk, hogy mekkora vákuumot termeltünk.

A következő tesztet pedig bárki elvégezheti:

Fogjunk egy nagyobb poharat, tegyünk bele 1 dl vizet, majd tasak nélkül tegyük be a vákuum kamrába, és indítsuk el a gépet. Ugye milyen jó, ha az ember kicsit emlékszik a fizika órákra? A víz ugyanis nem 100 fokon forr, mint tanuljuk, hanem légköri nyomáson 100 fokon forr :) Igen, a kuktában meg 110-115 fokon forr, vákuum esetén pedig szobahőmérsékleten forr!

A vákuumozás végén a víz felforrt, annak rendje és módja szerint, tehát közölhettem az ügyféllel: a gépben vákuum van. A víz felforrt, pedig 20 fokos (ezután percekig dugdosták ujjukat a pohárba, de jó, az előbb forrt, most meg hideg). Csak éppen a húsból felszabaduló és lebomló víz ellene dolgozik a vákuumnak, tehát a tasakban belül a kritikusan alacsony nyomás miatt víz, illetve vízpára keletkezik, és ettől lesz kevésbé hatékony a vákuum ereje.

Ezt a kísérletet bárki elvégezheti, hogy ellenőrizze, valóban jól működik-e a gépe.

Sok sikert!

Forrás: Uniotech

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás