Barion Pixel
+36302147515
2234 Maglód, Lövéte u. 30/4.
08:30 - 16:30

Az Armstrong ügy

Szeretem a kerékpárversenyeket. Főleg a Tour De France-ot, de az összes nagy versenyt néztem. Természetesen minden évben morogtam, hogy izgulok a 20.-ik szakaszig, mire épp kizárják az adott versenyzőt dopping miatt. Erre elég sok példa volt. Nem volt év, se Tour, se Giro, se Vuelta e nélkül.

Aztán van ez a szegény Lance gyerek, aki felépült a rákból, és páran esélyét látták, hogy egy szép tündérmese lenne, ha tolnának alá annyi pénzt, hogy visszatermelje, mert ha nyer, sok pénzt kap, ő is, a sportág is, a szervezők is, és mindenki happy. Hát toltak bele annyi pénzt, hogy mindenkinél ügyesebben doppingoljon, és mindenkinél gyorsabb legyen.

Hoppá, miért mondok én ilyet? Hát lássuk csak, az NSO jól összeszedte, 13 év alatt a top10 hány versenyzője bukott meg, lássuk csak:

965dopping

 

Hát nem sok helyezett van, aki nem bukott le doppinggal. Mert szerinte a mezőnyből ha 5-10 ember nem doppingolt. És valószínű igaz. Én is kerékpároztam régen, nem versenyszerűen, csak amatőrködtem, szezonban heti 2×30-40km hétköznap és 2×80-120km volt a táv hétvégén. Versenykerékpáron, időnként a helyi csapathoz verődve, az ő edzésüket követve, mert lehetett. Tudom, milyen érzés 120km-t letekerni enyhe terepen 30-32km/h átlaggal, így van némi rálátásom arra, milyen erőkifejtés kell 200-220km-t lenyomni 44-46km/h átlaggal. És mindezt 22 napon át. Néha hegyre fel motort lehagyva. Hát vicces…

Én inkább azt nézem, hogy igenis hozzátett saját erőből, mert belém, vagy egy átlag emberbe beletolhatnák az egész USPS csapatának betolt dopping adagot, akkor se bírnám megnyerni a tourt, tehát kell hozzá az ember is. És azt nézem, hogy megtehette volna, hogy tesz rá magasról, soha nem vallja be, hiszen soha nem bukott meg! Igen, vannak nyomok, vannak közvetett bizonyítékok, de mindig a határértéken belül volt a vérképe. Ja, hogy akármennyi volt a határérték, pont annyi volt az érték, hát kérem, be van állítva. A Forma1-ben is, ha egy leszorító szárny maximum 20mm-t hajolhat el adott terhelésre, akkor mindenkié 19,99mm-nyit fog elhajolni, mert ha csak 15mm-re hajlik, lassú vagy. Hát ezt csinálta, nagyban, profin, pénzért, mert ebből élt.

Megtehette volna, hogy hallgat, nem tette, valahol mégis ember. Hiába szapulják. Van aki képtelen bevallani, máig tagad, van aki csendben háttérbe vonult, és van, aki a kábítószerbe menekült és sajnos már nincs közöttünk… Végigment a szakaszokon, minden doppingoló társánál gyorsabban ment végig, ennyi.

Köszönjük az elmúlt sok sok évet.

És ne feledjük, olyan nagy pillanatokat is köszönhetünk neki, ami ma már nem divat! Amikor Ullrich lejtőn lement a susnyásba, és megállt, megvárta, amíg kijön az árokból, és folytatták tovább a versenyt. (igen, Ullrich is doppingolt, csak nem eléggé, lásd kép). Mert csatában akart nyerni. Idén mi volt? Tömegbukás után a sor eleje rákapcsolt, és otthagyták az esélyeseket, és az első pár szakaszon vagy 10 végső esélyes kapott olyan hátrányt, hogy vége a versenyének. Hát ő is Armstrong volt.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *