+36302147515
2234 Maglód, Lövéte u. 30/4.
08:30 - 16:30

Építsünk terráriumot

24 December 2007 Posted by Ábrahám Péter GeriSoft personal No Comments

A történet -sok más történethez hasonlóan- egy telefonhívással kezdődött. Menyasszonyom barátnőjének MacBook-jára kell Windowst (brrr) telepíteni. Mikor megbeszéltük, mikor menjek, akkor mondta, majd megnézhetjük a gekkóit. Persze Erikám mondta egyből, akkor ott nem lesz telepítés, mert ott fogok ülni a terrárium előtt estig :).

Amint az sejthető, igencsak szeretem a hüllőket. Ha valahol állatkertbe megyünk, azt a részt ki nem hagyjuk. Persze mérges, vagy veszélyes állatot nem tartanék, csak ártalmatlant. Állatokat eddig is szép számmal tartottunk, tartunk most is (egerek, hörcsögök szaporításra is, többféle papagáj, halak tömkelege, pintyek, tengerimalac, stb)

Másnap visszahív a hölgy, hogy mivel ő amúgy tenyészti a leopárd gekkókat, van neki pár tucattal, nagyon szívesen ad egyet ajándékba. Persze nekem több se kellett, egyből beindultam, milyen jó is lesz, kapok egy leopárd gekkót. (Eddig az ára miatt nem vettünk hüllőt, illetve hogy túl macerás, de meggyőzött a hölgy, hogy nem vészes. Ez azonban talán egy másik írás része lesz)

Nosza, akkor lássuk csak, van egy hetem, és kell egy terrárium. Megoldás: DIY Terrárium projekt!

Mi kell hozzá? először is kis adatgyűjtés, milyen terrárium is kell egy ilyen kis állatkának? Remek kiindulási pont lehet ez az oldal. Innen el lehet jutni kapcsolódó oldalakra is. Több oldalt figyelembe véve egy kellemes környezet alakítható ki egy ~60x40x30cm méretű terráriumban. Keressünk, kutassunk, akinek ennyi állata volt, mindig van egy fölös akváriuma. Hát, találunk is egy 65x32x30cm-es kivitelt. Ez csak 3%-al kisebb, tehát megteszi 🙂
Persze a terrárium a berendezéstől lesz szép, ez a második pont, ami miatt féltem, hogy nagyon drága, nem kell nekem hüllő. No, de ha kapok, akkor mindent bele. Eddig 0Ft, jól állunk tehát.
Berendezést kezdjük a háttérrel. Haladók purhabozhatnak is, de az elég kellemetlen munka, főleg kezdőknek. Ragacsos, lassan köt, dagad, így előre nehéz látni, mi lesz a forma vége. Én a polisztirol táblát javaslom (hungarocell). Ezt lehetne venni is, de találhatunk is egy egy építkezésen hulladékot. Én 3D puzzle-ben találtam ilyen lapokat, 1cm vastag, van itthon vagy 20db A4 méretű (párom használta a puzzle-kat a munkájához, ez is más történet). Költségvetés: 0Ft
Ezekből a lapokból lehet a hátteret megalapozni:

[link] [link]

A lapokat kisebb darabokra aprítjuk, és rétegezéssel tudunk térbeli alakzatokat készíteni. Ragasztásuk történhet maradék fugaszillel, akrilátos tömítőpasztával, epoxi-val, bármivel ami nem hígítós alapú. Mivel ezek mind voltak itthon, én az akrilátost használtam fel. Amikor a belsőt kialakítjuk, gondoljunk arra, hogy legyen hol napozzon az állat (magas, sík rész), tudjon többfelé mászni, legyen legalább egy, de inkább több búvóhely is kialakítva.Eddig: 0Ft.

Persze ez elég idegen környezet egy gekkónak 🙂 Kell némi folytatás, hogy sziklának nézzen már ki. Szerencsére ez sem olyan bonyolult, mint gondolnánk. Kell egy kis cement alap, vagy csemperagasztó, vagy fugázó anyag (azért ne kék 🙂 ), ezek olyan lakásban, ahol van csempe, sűrűn előfordulnak. Nálam is. Kell még némi kavics. szép is legyen, apró is legyen, tiszta is legyen. Ez az a pont, ahol már kell egy kis pénzmag. Zacskóban lehet kapni dekorkavicsot, illetve akváriumi kavicsot is. Ezekből vegyünk többfélét, mind méretben, mind színben. A ragasztót keverjük be (ügyelve a felhasználási időre) és egy egy oldalára fektetve a készülő terráriumot mindig a vízszintes oldalt dolgozzuk. A felvitt ragasztóba szórjuk a kavicsot, így érdekes sziklaszerű falat kapunk.

[link][link][link][link][link][link][link][link][link]

Ez a munka eltart egy pár napig, mert csak vízszintesen lehet dolgozni, és köt a ragacs is egy napig. De ne csüggedjünk, csak szépen kombináljuk a kavicsokat.
A ragasztó ha megköt, szép szürke lesz, amíg vizes, sötét sáros hatású.
Kavicsok ára: 80-300Ft/kg, én 1000Ft-ot költöttem összesen homokra és kavicsra (még lesz rá szükség!)

Ha ezzel kész vagyunk, és tetszik a látvány, lehet tovább tervezni.
A talaj gyanánt ennek az állatnak nem igazán tőzeg kell, hanem finom homok/kavics keverék. Ezt rétegzéssel értem el. alulra 2-3mm méretű kavics került, rá egy réteg 1mm körüli durva homok, rá un. kalitka homok került.

[link]

Kell még bele egy jobb faág, lehet keresni az erdőben, de azt forró vízzel jól mossuk meg, és sütőben szárítsuk meg. Illetve pár nagyobb kő is mehet bele.
Kell egy vizes tálka és egy pár növény is, amik nem mérgezőek, és bírják a kiképzést. A legtöbb futós ilyen. Ez is otthoni szaporítás.

Kell még bele világítás, legjobb a halogén lámpa. Mivel nem volt itthon megfelelő kivitelű, vettem egy kis asztali 20W-os halogén lámpát, 1.800Ft áron. Illetve kell egy fűtő berendezés, hogy a 26-30 fokot tudjuk biztosítani az állat részére. Ehhez a külső fűtőberendezéseket nem javaslom, hiszen az üveg enyhén rosszul vezeti a hőt. Vagy kábelt fektessünk a homokba, vagy vegyünk fűthető sziklát. Egy az áruk kb, én sziklát vettem 5.800Ft-ért

Kell még az egész tetejére még egy kis üveglap, mert kimászna, illetve egy szúnyogháló a nem fedett részre, a rovarok ne jöjjenek majd ki, és kész is vagyunk. (a képen látható tépőzáras szúnyoghálót NE próbáljátok ki! irgalmatlan sz@r termék. én most gyártom a keretes verziót ehhez. egy felhelyezést bír ki a háló, utána a szálak kijönnek belőle!)
Ehhez kellett még 800Ft a hálóra (keret itthon talált 10x10mm-es müanyag csatornából készül).

[link][link][link]

Íme, alig egy hét alatt, nem egész 10.000Ft-ból egy igen pofás kis terráriumot készítettünk.
Aki igazán tuttira szeretne menni, mint én, a kavicsokat száradás után lekenheti színtelen matt akril lakkal (szalvétalakk), víz alapú, száradás után nem oldható. A fűtőtest kábelét lefestett csatornában lehet elvezetni. Esetleg a kavicsok helyett lehet csak ragasztóval formázni, majd több színnel festeni, de az akár hetekig tartó pepecselés is lehet.

Remélem sok olyan ember kedvét hoztam meg a munkához, akik eddig hozzám hasonlóan ódzkodnak a megvalósítástól.

Amint megjön a terráriumom lakója, mellékelek majd képeket is!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *